Περισσότερα από 50% των χρηστών πλέον κάνουν χρήση φωνητικής αναζητήσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέχεται από τις ΗΠΑ κερδίζοντας ολο και περισσοτερο έδαφος στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι γνωστό ότι οι συσκευές πλοηγήσεις γίνονται ολο και ποιο εξυπνότερες και χάρη την ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσύνης οι χρήστες μπορούν με την φωνή να πλοηγήθουν και να ζητήσουν πράγματα από τις μηχανές αναζητήσεις πλέον με ολόκληρες φράσεις. Είναι γνωστά πλεον και στην Ελλάδα οτι μεγάλα site υποστηρίζουν αυτό τον τρόπο αναζήτησης ακομα και στις δικές τους σελίδες.

Πως μπορεί όμως αυτο να έχει επίδραση στην δουλεία των SEO. Μέχρι το 2020 το 30% των αναζητήσεων θα γίνεται χωρίς οι χρηστες να πληκτρολογούν σε κάποια σελίδα η να κάνουν πλοήγηση.
Αποδεικνύεται ότι η αναζήτηση μόνο με φωνή επιτρέπει στους χρήστες να περιηγούνται στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε ιστότοπους σε επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητές συσκευές. Και αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να είναι το κλειδί για επιτυχία στο μέλλον.
Τι είναι η φωνητική αναζήτηση;
Η φωνητική αναζήτηση επιτρέπει ουσιαστικά τους χρήστες να μιλούν σε μια συσκευή σε αντίθεση με την πληκτρολόγηση λέξεων-κλειδιών για να πάρουν αποτελέσματα σχετικά με ένα ερώτημα που θα έχουν.

Η τεχνολογία ήχου χρησιμοποιεί αναγνώριση ομιλίας για να κατανοήσει τι λένε οι χρήστες με εξαιρετική ακρίβεια. Στη συνέχεια, παρέχει στο χρήστη προφορικά το αποτέλεσμα.
Παρόλο που μοιάζει με μια ολοκαίνουργια ιδέα, η τεχνολογία φωνητικής αναζήτησης υπήρξε γύρο μας εδώ και πολύ καιρό. Προγράμματα όπως το Google Assistant, Siri, Microsoft Cortana και το Amazon Alexa χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση.
Για παράδειγμα, το Amazon Alexa μπορεί να ψάξει άψογα για μουσική στο Spotify, να σαρώσει το Wikipedia ή να ψωνίσει γρήγορα στο Amazon κατόπιν εντολής του χρήστη. Αυτό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες μάρκες επέλεξαν να βελτιστοποιήσουν τις διεπαφές τους ώστε να είναι συμβατές με την αναζήτηση φωνής.
Πώς η φωνητική αναζήτηση επηρεάζει τις ταξινομήσεις SEO;
Η φωνητική αναζήτηση βελτιώνει δραστικά την εμπειρία των χρηστών – και για το λόγο αυτό, μέχρι το 2020 το 30% των online αναζητήσεων θα πραγματοποιείται μέσω φωνητικής αναζήτησης.
Από την πλευρά του SEO που προσπαθεί να κατατάξει τις σελίδες ετσι ώστε ο χρήστης να μπορει να βρίσκει την καλύτερη πληροφορία που θέλει το συντομότερο δυνατό. Η εμπειρία του χρήστη είναι αυτό που προέχει για το SΕΟ και που πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, υπήρχαν κατά μέσο όρο ένα δισεκατομμύριο φωνητικές αναζητήσεις κάθε μήνα, αποδεικνύοντας ότι η φωνητική αναζήτηση βρίσκεται σε άνοδο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αναζήτηση φωνής SEO και η παραδοσιακή ιστοσελίδα SEO είναι διαφορετικές. Επομένως, ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη ιστότοπων ενδέχεται να έχουν ή να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην αναζήτηση φωνής – και αντίστροφα.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις δύο στρατηγικές SEO και να ταξινομήσετε τον ιστότοπό σας για καταχωρίσεις αναζήτησης και φωνητική αναζήτηση.
4 τρόποι για την βελτιστοποίηση της φωνητικής αναζήτησης
Όταν οι χρηστες που κανουν φωνητικοί αναζήτηση αυτό που εχουν στο μυαλό τους μπορεί να ειναι η αναζήτηση ενός τραγουδιού ενός προϊόντος η πληροφορία σχετικά με ένα θέμα.
Παρακάτω είναι 5 παράγοντες για την βελτιοποίηση της κατάταξης, σύμφωνα με την φωνητική αναζήτηση ανεξάρτητα για ποιον λογο ψάχνουν οι χρήστες.
- Ταχύτητα ιστοτόπου και φιλική στα κινητά
Ακριβώς όπως η παραδοσιακή βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, η φωνητική αναζήτηση Google ευνοεί ιστοσελίδες που φορτώνουν γρήγορα.
Πολλές επιχειρήσεις χάνουν πελάτες λογο κακής σχεδίασης της σελίδας τους, χωρις να μπορουν να δημιουργήσουν θετική εμπειρία. Για την φωνητική αναζήτηση, είναι ζωτικής σημασίας η σελίδα να είναι βελτιωμένη για κινητά.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία που μπορείτε να εισαγάγετε για να καταστήσετε τον ιστότοπό σας φιλικό προς το κινητό, αλλά ο μεγαλύτερος είναι ο σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και να προσφέρει ένα καλο UX.
- Γράψτε όπως μιλάτε
Στην παραδοσιακή αναζήτηση μεχρι τώρα, οι χρήστες όταν έψαχναν κατι, έγγραφαν φράσεις κλειδιά για να κάνουν την αναζήτηση, μονο που με την φωνητική αναζήτηση τα πραγμματα έχουν αλλάξει. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας είναι βελτιστοποιημένο για την φωνητική αναζήτηση. Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά με μεγάλη ακρίβεια που ακούγονται πιο φυσικές, σε αντίθεση με τις πιο σύντομες, εύχρηστες λέξεις-κλειδιά που λειτουργούν καλά για το κλασικό SEO. Επιπλέον οι φράσεις θα πρέπει να είναι σύντομες και απλές.
Παρόλο που οι φράσεις θα πρέπει να είναι σύντομες, κείμενα με περισσότερες λέξεις κατατάσσονται καλύτερα για τις φωνητικές αναζητήσεις όσο και τις παραδοσιακές αναζήτησης. Το περιεχόμενο ιστού πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1850 και 2500 λέξεων.
Συμπεριλάβετέ μικρα επεξηγηματικά κείμενα Blocks Of Content τύπου Snippet όπως οι περιγραφές στις διαφημίσεις Adwords.

Τα κείμενα αυτά δίνουν μια σύντομη περιγραφή φιλική στο Voice Search. Προσπαθήστε οι περιγραφές να μην ξεπερνούν τις 29 λέξεις.
Το 22% των φωνητικών αναζητήσεων εχουν τοπικό χαρακτήρα και αφορούν πράγματα που βρίσκονται στην περιοχή του χρήστη. Προσπαθήστε να προσθέσετε στις περιγραφές προϊόντων λέξεις όπως «κοντα σε σένα..».
- Φτιάξτε μια σελίδα FAQ
Φτιάξτε σελίδα που να απαντά σε ερωτήματα χρηστών. Όταν οι χρήστες αναζητούν στην Google, η Google τραβά τις πληροφορίες από τη θέση 0. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως χαρακτηριστικό απόσπασμα. Είναι το κορυφαίο πλαίσιο κειμένου που βλέπετε πάνω από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μια σελίδα FAQ είναι ένας γρήγορος τρόπος για να παρέχετε στο κοινό σας πολύτιμες πληροφορίες και να απαντάτε στις ερωτήσεις τους. Μπορείτε να δώσετε μια συνοπτική απάντηση στις ερωτήσεις τους, κάτι που ψάχνει η Google στο χαρακτηριστικό απόσπασμα.
Για να δημιουργήσετε μια σελίδα FAQ, πρέπει να σκεφτείτε τα είδη των ερωτήσεων που θα σας ζητήσει το κοινό. Σκεφτείτε για διάφορα θέματα γύρω από την επιχείρησή σας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, μπορείτε να ενσωματώσετε σημαντικές λέξεις-κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να εμφανίζεστε τα σχετικά αποτελέσματα της φωνητικής αναζήτησης. Η σύντομη παράγραφο στις Συχνές Ερωτήσεις μπορεί να εμφανιστεί στα αποτελέσματα φωνητικής αναζήτησης όταν κάποιος κάνει καποια ερωτηση σύμφωνα με το δικο σας προϊόν ή υπηρεσία.
Μια σελίδα FAQ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια δεξαμενή πληροφοριών για την επιχείρησή σας. Σας βοηθά να ενσωματώσετε πολύτιμες λέξεις-κλειδιά και να παρέχετε χρήσιμες πληροφορίες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα της φωνητικής αναζήτησης.
- Βελτιστοποιήστε την τοπική καταχώρισή σας στο Google Business
Όταν οι χρήστες κάνουν φωνητικές αναζητήσεις συχνά αναζητούν τοπικές επιχειρήσεις για να επισκεφθούν. Συνήθως κάνουν ερωτήματα όπως «Πού μπορώ να αγοράσω;» και «Ποια είναι η κοντινότερη [επιχείρηση];» Αν θέλετε να παρουσιαστείτε σε αυτούς τους πελάτες, πρέπει να βελτιστοποιήσετε την τοπική σας καταχώρισή.
Αυτές είναι οι τρεις πρώτες καταχωρίσεις που βλέπετε όταν πραγματοποιείτε μια φωνητική αναζήτηση «food restaurant» από την επιφάνεια εργασίας. Η Google παράγει αυτά τα αποτελέσματα για να σας παρουσιάσει τις επιχειρήσεις με την ποιο κοντινή συνάφεια στο ερώτημά σας.

Η Φωνητική αναζήτηση φέρνει κόσμο στην σελίδα μου;
Και όμως παρ’ ολο που στο Google Analytics μπορεί να μην φαίνεται αυτό το Voice Search φέρνει κόσμο στην σελίδα σας! Επιπλέον η φωνητική αναζήτηση μπορεί να βελτιώσει τις πωλήσεις και κυρίως αυτές που έχουν να κανουν με media όπως στο Pandora και Spotify.
Η φωνητική αναζήτηση παίζει ρόλο στην βελτίωση της αναγνωσιμότητας της εμπορικής (brand awareness) ονομασίας και στις μετατροπές. Έτσι, μπορείτε να δείτε τις ταξινομήσεις φωνητικών αναζητήσεων για να δείτε πού βρίσκεστε και να κάνετε βελτιώσεις;
1,8 δισεκατομμύρια από τα έσοδα της Amazon οφείλονται στην φωνητική αναγνώριση. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022.
Αν βελτιστοποιήσετε την τοποθεσία σας για φωνητική αναζήτηση από τώρα, θα είστε πιθανότατα μπροστά από τον ανταγωνισμό και με μια ισχυρή ταξινόμηση στης φωνητικές αναζητήσεις που θα αυξήσουν αποτελεσματικά το εμπορικό σας σήμα μακροπρόθεσμα.