Το κάθε κανάλι marketing εχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Το μυστικό είναι, να χρησιμοποιήσεις πλήρως τη δυναμική κάθε καναλιού προώθησης και να αφήσεις κάθε κανάλι να βοηθήσει το άλλο (cross-channel advertising).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Facebook για να αυξήσετε την οργανική αναζήτηση.
Πόσοι απο εσάς, αφου έχετε δει μια διαφήμιση στο facebook, αμέσως μετά ψάχνετε να βρείτε πληροφορίες γι αυτό που είδατε στο Google.
Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ατόμων που μεταβαίνουν απευθείας στο Google, για να αναζητήσουν την επωνυμία η το προϊόν σας, αφού έχουν δει πρώτα μια δική σας διαφήμιση στο Facebook, αντί να κάνουν απευθείας κλικ σε αυτήν.
Υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση για αυτό. Πολλά από τα άτομα που βλέπουν τις διαφημίσεις σας στο Facebook μπορεί να ενδιαφέρονται για την προσφορά, αλλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία σας και τι πουλάτε. Επομένως, αντί να κάνουν κλικ στη διαφήμιση, θα αφήσουν το Facebook και θα αναζητήσουν την επωνυμία σας για να λάβουν τις πληροφορίες που θέλουν.
Εχει αποδειχθεί ότι η διαφήμιση στο facebook μπορεί να αυξήσει την οργανική αναζήτηση επωνυμίας (brand search) κατά 34%.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις σαν keyword, την επωνυμία της επιχείρησης στο Google ads και να κάνεις much το κείμενο του facebook στην διαφήμιση.
Υποθέτω ότι μπορεί να αναρωτιέστε: «Γιατί να χρησιμοποιήσω το εμπορικό σήμα μου ως λέξη-κλειδί όταν ο ιστότοπός μου ειναι ήδη πρώτος στο Google ;» .
Η απάντηση σε αυτό είναι πολύ απλή. Η στόχευση της επωνυμίας σας ως λέξης-κλειδιού σάς επιτρέπει να ελέγξετε καλύτερα τα μηνύματά σας ως προς το CTR και τις μετατροπές, σύμφωνα με αυτό που λέτε και παρουσιάζετε στις διαφημίσεις σας στο Facebook.
Ενας άλλος τρόπος για να αυξήσετε τις αναζητήσεις της επωνυμίας σας, είναι να βάλετε στην περιγραφή της διαφήμισης στο facebook, στοχευμένες λεξεις-προτάσεις αναζήτησης σχετικά με την υπηρεσία σας.

Ο χρήστης ψάχνει να βρει πληροφορίες

Δώσε στους χρήστες απευθείας απάντηση σε αυτό που ψάχνουν. Χρησιμοποιήστε στις κεφαλίδες του Facebook λέξεις ευρείας αναζήτησης και δώστε περισσότερη πληροφορία σχετικά με αυτό που είδαν στο Facebook οι χρήστες.
Νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ; Ήρθε η ώρα του ψαρέματος με επαναληπτικό marketing (remarketing).
Στην πρώτη ενότητα μιλήσαμε για το πως μπορείς να οδηγήσεις τους χρήστες, από το facebook στο google search για να βρουν πληροφορίες για την επιχείρηση ή το προϊόν σου μεσα από το google ads.
Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε, πως μπορεί αν αξιοποιηθεί αυτό το traffic, που λαμβάνουμε από το Google search για το remarketing του facebook.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Facebook για να επαναπροσεγγίσετε τα άτομα που έφτασαν στον ιστότοπό σας από μια διαφήμιση αναζήτησης, με βάση αυτό που έψαχναν.
Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Εδώ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της τακτικής σε δράση:
Ας υποθέσουμε ότι έχετε κάνει ξεχωριστές σελίδες Landign pages για κάθε διαφήμιση Google ads. Μια από αυτές αφορούν και το «Υπηρεσίες Social Media Marketing»
Φτιάχνουμε προσαρμοσμένο κοινό, με στόχευση τους χρήστες που επισκέφτηκαν την σελιδα μας, τις τελευταίες 30 ημέρες (εδώ αυτό μπορει να διαφέρει ανα περίπτωση).
Βάζουμε ως παράμετρο το URL να περιέχει το Google Click Identifier «gclid=μοναδικός κωδικός για κάθε διαφήμιση»

Το μόνο που έκανα ήταν να τμηματοποιήσω το κοινό μου από άτομα που έφτασαν στον ιστότοπο μέσω του «Google ads», στη σελίδα προορισμού «Υπηρεσίες Social Media Marketing».
Ετσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Facebook remarketing, για να προσεγγίσετε τα άτομα που έκαναν κλικ στις διαφημίσεις αναζήτησης, σε σχέση με αυτό που έψαχναν.
Επεκτείνετε την αναζήτηση, δημιουργώντας επιπλέον παρόμοιο κοινό σύμφωνα με το αρχικό. Το Lookalike Audience θα εξεταστεί σε ένα άλλο άρθρο μας, μείνετε συντονισμένοι.
Τι να κάνω λοιπόν; Δημιουργήστε ένα ομοιόμορφο κοινό, βάση των επισκεπτών του ιστότοπού σας από καμπάνιες αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να προσεγγίσετε περισσότερα άτομα που είναι παρόμοια με τα άτομα που αναζητούν αυτό που προσφέρετε.
Και σίγουρα θα αναρωτιέστε.. Γιατι να προσεγγίσω τους επισκέπτες που δεν έκαναν μετατροπή (conversion), από την διαφήμιση μου στο Google ads; Γιατί πολύ απλά δεν σημαίνει οτι δεν θα κάνουν κλικ στην διαφήμισή μου στο facebook.
Γιάννης Ελευθεριάδης