Η περίοδος αυτή, έχει χτυπήσει πολλές επιχειρήσεις B2B και Β2C που έχουν στραφεί στις online πωλήσεις για να βγουν απο το αδιέξοδο, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορείου που δεν είχαν eshop και δεν ήταν προετοιμασμένες, λίγα πράγματα μπορούν να κερδίσουν φτιάχνοντας eshop αυτή την περίοδο. Η κατασκευή e-shop, είναι έξοδο και όχι επένδυση όπως πολυ νομίζουν. Είναι ένα μαγαζί σε ηλεκτρονική μορφή, με λιγότερα η ίδια έξοδα, όμως με περισσότερες πωλήσεις. Αν δεν το σκεφτείς ετσι δεν πρόκειται να οδηγηθείς στη επιτυχία, με ένα καλό ROI (return on investment). Θα καταντήσεις σαν το 60% των eshop που μένουν πίσω σε πωλήσεις και στην αφάνεια. Για να αρχίσεις όμως να πουλάς και να βγεις μπροστά στα πρωτα αποτελέσματα της Google, θα οδηγηθείς με το καλημέρα στην διαφήμιση Google Ads. Ίσως θα πρέπει να μπεις και σε κάποια σελίδα σύγκρισης τιμών, όπως το Skroutz, το BestPrice κτλπ. Εκεί όλοι πηγαίνουν να βρουν αυτο που θελουν στην ποιο χαμηλή τιμή. Ίσως κάπου εκεί στα αποτελέσματα, να φανούν και τα δικά σου προϊόντα. Αν σε ενδιεφέρουν οι πωλήσεις στο εξωτερικό, διάβασε για της
3PL, Amazon FBA υπηρεσίες.
Για να βγεις μπροστά, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζεις, πριν μπεις σε αυτή διαδικασία, είναι ότι θα πρέπει να χαλάσεις αρκετά χρήματα σε Google ads. Ο ανταγωνισμός σε λέξεις-κλειδιά είναι μεγάλος και θα μεγαλώσει περισσότερο όσο πληθαίνουν τα e-shops. Όλη αυτή η δαπάνη, εξαρτάται και από τα προϊόντα που θες να προωθήσεις και τις αναζητήσεις που έχει το προϊόν, ή οι υπηρεσίες σου στο Google search. Το SEO απο την άλλη δεν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει αυτήν τη στιγμή, επειδή η απόδοσή του είναι μακροχρόνια. Μπορείς όμως να το κάνεις παράλληλα αν διαθέτεις το ανάλογο budget.
Αν δεν είσαι στα δέκα πρώτα αποτελέσματα στην οργανική αναζήτηση, θα σε απογοητεύσω αν σου πω, ότι μπορεί να λαμβάνεις μονο μία, δύο ή τρεις παραγγελίες την ημέρα αν εισαι αρκετα τυχερός. Αυτό όμως εξαρτάται και από έναν κρίσιμο παράγοντα, το πώς δηλαδή ο κόσμος ψάχνει να βρει το προϊόν σου ή την υπηρεσία σου. Μία εταιρεία που ειδικεύεται στο internet marketing θα μπορούσε να σε καθοδηγήσει καλύτερα.
Άν βιάζεσαι να βγεις στην διαδικτυακή αγορά, υπάρχουν έτοιμες πλατφόρμες, απ’ όπου μπορείς να αρχίσεις να πουλάς, εφόσον βέβαια προετοιμαστείς πρώτα για το logistic το προϊόντων σου. Δεν αρκεί μόνο να έχεις φτιάξει ένα e-shop και να έχεις ανεβάσει κάποιους κωδικούς, για να βγεις να πουλήσεις. Θα χρειαστείς και κάποια ERP πλατφόρμα, για την αποθήκη και τους προμηθευτές, όπως και μία πλατφόρμα διαχείρισης πελατών CRM. Οι online πλατφόρμες, είναι κάτι εύκολο και γρήγορο και πιο οικονομικό. Μην βιαστείς, πάρε το χρόνο σου, κάνε πρώτα μια έρευνα αγοράς και απευθύνσου σε μία εταιρεία που ξέρει καλά το αντικείμενο, για να σε κατατοπίσει και να σε βοηθήσει. Το πώς θα βρεις μία εταιρεία που ειδικεύεται στο e-commerce, είναι πολύ εύκολο, κοίταξε τους πελάτες της και πάρε μερικά τηλέφωνα. Ειναι οι πελατες της ικανοποιημένοι από την υποστήριξη και το τελικό προϊόν; Δες τις σελίδες που έχουν φτιάξει και κοίταξε κατά πόσο είναι λειτουργικές\. Δες αν είναι ευκολόχρηστες, γρήγορες και μπορείς να βρεις εύκολα αυτό που ψάχνεις και να κάνεις γρήγορο Checkout.
Αν η
επιχείρησή σου είναι πολύ μικρή και τα προϊόντα σου λίγα, τότε μπορείς με
δωρεάν online πλατφόρμες, να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου για αρχή, χωρις
να μπεις σε μεγάλα έξοδα. Πρέπει όμως να είσαι προετοιμασμένος, ότι αν οι
πωλήσεις σου για κάποιο λόγο απογειωθούν, θα πρέπει να έχεις προβλέψει τον
τρόπο, να υποστηρίξεις των μεγάλο όγκο παραγγελιών (last mile logistics).
Αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και η πίεση μεγάλη. Η παράδοση
των προϊόντων,
για εγχώριες αποστολές, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τις δύο με τρεις
ημέρες. Μία καλή υπηρεσία είναι και η παράδοση σε μία μέρα. Επίσης λόγω
της κατάστασης, σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσεις, ότι το προϊόν μπορεί κάποιος να
το παραλάβει και από το φυσικό κατάστημα, εφόσον το έχει αγοράσει online.
Ένας άλλος τρόπος για να πουλήσεις είναι και μέσα απο τα social media. Μπορείς να έρχεσαι σε επαφή με τους πελάτες και να λαμβάνεις μηνύματα για παραγγελίες στο Messenger του Facebook. Να ανεβάζεις καταλόγους προϊόντων στη σελίδα της επιχείρησής σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Instagram και το ΤikΤok, όπως και άλλες εφαρμογές, για να προμοτάρεις τα προϊόντα σου με κάποια βίντεο ή φωτογραφίες. Το ¼ του χρόνου οταν κοιτάμε το κινητο μας το καταναλώνουμε στα social media, αυτό και μονο κανει τις social πλατφόρμες.
Κάνε giveaway καμπάνιες, για να προσελκύσεις κόσμο και προέτρεψε τους να κανουν like και κοινοποιήσεις, με αντάλλαγμα κάποιο δώρο. Αυτο μπορεις να το κάνεις, κυρίως όταν η σελίδα σου ειναι φρέσκια, η όταν έχεις μια σούπερ προσφορά που θα τρελάνει κόσμο. Μην το κάνεις όμως συνέχεια γιατι θα γεμίσεις με junk followers και Likes.
Αν έχεις
χρόνο, κάνε μία έρευνα για influencers.
Ένας καλός influencer,
μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, μπορεί να απογειώσει το προϊόν σου. Είναι κάτι
όμως που απαιτεί αρκετή έρευνα και δεν είναι φθηνό. Οι τιμές καθορίζονται απο
τον influencer και κατά πόσο το lifestyle του και η ιδιότητα του,
προσεγγίζει το προϊόν σου. Μπορεις π.χ να έρθεις σε επαφή με μια διάσημη,
για να σου προμοτάρει προιοντα ομορφιάς.
Τέλος κάνοντας μία ανακεφαλαίωση, θα πρέπει να κοιτάξεις τα παρακάτω πριν ξεκινήσεις:
- Με ποιον τρόπο θα γίνεις ανταγωνιστικός, όταν το προϊόν σου το έχουν και άλλοι. Προσπάθησε να είσαι πιο οικονομικός απο τους ανταγωνιστές. Διάβασε αυτό πριν ξεκινήσεις.
- Όταν βρεις τον τρόπο να γίνεις ανταγωνιστικός, αν δεν εμπιστεύεσαι τις έτοιμες πλατφόρμες, θα πρέπει να βρεις μια εταιρεία web development, να σου φτιάξει το e-shop.
- Πρόσεξε η σελίδα σου να είναι εύχρηστη, κατανοητή και να μπορεί ο απλός χρήστης να βρει εύκολα αυτό που θέλει. Επίσης να είναι γρήγορη και responsive σε κινητές συσκευές.
- Μην έχεις κρυφές χρεώσεις. Οι περισσότεροι καταναλωτές, ενώ έχουν φτάσει στο τελευταίο βήμα, εγκαταλείπουν το καλάθι αγορών, όταν ανακαλύπτουν ότι θα πληρώσουν παραπάνω.
- Να εμπνέεις εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους αγοραστές και να είσαι ανοιχτός σε προσφορές και δώρα.
- Φρόντισε, αφού έχεις κατασκευάσει τη σελίδα σου και έχεις προετοιμαστεί, να επισκεφτείς μία εταιρεία internet marketing, για να σε βοηθήσει στην προώθηση του e-shop. Μπορείς αν θες, να ζητήσεις και εκπαίδευση, για την δική σου είναι in house ομάδα.
Καλή επιτυχία!!